Ja, jeg vil ha en matkastelov som forplikter matbransjen til å forhindre kasting av spiselig mat og donere overskuddsmat.
Over hele landet fylles søppelkasser med fullt spiselig mat. Dette er en vanvittig sløsing med ressurser. Når vi allerede ser konsekvensene av klima- og naturkrisa, bør det være en selvfølge at vi ikke kaster mat på denne måten. Med en matkastelov vil vi tvinge matbransjen til å ta ansvar.
Spiselig mat skal ikke kastes. Vi trenger en matkastelov nå!
I dag er det også en snever definisjon av hva matsvinn er. Gulrøtter som pløyes ned før de er plukket og høns som ikke blir laget til lim er eksempler på fullt spiselig mat som i dag ikke telles med i matsvinn-tallene. Dette skjulte matsvinnet utgjør faktisk mer mat enn det vi regner som matsvinn i dag. Derfor vil vi ha en bredere definisjon av matsvinn, som tar med all den spiselige maten som går til spille.
-> Skriv underVi krever en matkastelov som forplikter matbransjen til å ...
Vi kaster enorme mengder mat, og er nødt til å få på plass en matkastelov! Men hvordan skal den se ut?
Les saken1) 3.3 brød i sekundet
Anslag basert på den totale vekten av kastede av brød og bakervarer i hele verdikjeden i 2020 fra denne NORSUS-rapporten, hvor hele vekten av kategorien "brød og bakervarer" er oversatt til antall brød med en antatt snittvekt på 720 gram.
2) Matsvinnet kunne mettet over 1 million mennesker
Anslag basert på gjennomsnittlig årsforbruk av mat i Norge i kilo fra Forbrukerundersøkelsen 2012 opp mot totalt matsvinn i Norge i 2020.
3) Utslippet fra matsvinn sammenlignet med biler
Anslag basert på klimagassutslippet fra matsvinn i 2020 (matbransjen, offentlig sektor og husholdningene, og sjømatindustrien. NB: Utslipp fra jordbruket er ikke inkludert da disse ikke er blitt beregnet Landbruksdirektoratets matsvinnrapport for 2020) opp mot årlige klimagassutslipp fra fossilpersonbiler, som igjen er utregnet fra gjennomsnittlig årlig kjørelengde i 2021 i Norge og utslipp per kilometer for bensin- og dieseldrevne personbiler i Europa.